Hur har inflationen påverkat lönerna?
Idag ser vi att sambandet mellan inflation och löneutveckling är mer komplext än någonsin tidigare. Vi hade några extremt gynnsamma år mellan pandemin och lågkonjunkturen, under vilka lönerna sköt i höjden inom många akademiska yrken. Företag var beredda att betala för kompetens och kandidaterna lärde sig snabbt att de kunde öka sina löneanspråk rejält. När lågkonjunkturen slog till följde inte lönerna samma mönster. Dessa snabba svängar har varit svåra att hänga med i. Många akademiker efterfrågar fortfarande löner som företag inte har möjlighet att betala idag. Det är en omställningsperiod som fortfarande pågår.
Vad kommer hända med lönerna under 2025?
Det finns fortfarande brist på viss spetskompetens där lönerna fortsatt stiger i förhållande till förväntningarna. Men jag tror att vissa akademiker tyvärr kommer tvingas lönebacka. Det finns många duktiga talanger i vårt nätverk som inte hittar rätt jobb. De väntar på ett jobb med en lön som inte längre erbjuds. Det är givetvis tufft för många som vant sig vid en viss levnadsstandard. Däremot ser vi hur företag börjar våga betala för kompetens igen efter en avvaktande period. Det kan dröja en bit in i 2025, men det kommer röra på sig mer.
Vad tror du om lönerna för nyutexaminerade akademiker?
Den yngre generationen på arbetsmarknaden står i centrum för en alltmer intensiv löndebatt. Många företag vittnar om att unga akademiker har högre löneförväntningar än vad marknaden i många fall kan möta. Detta skapar utmaningar i lönestrukturerna, där en för hög ingångslön för vissa kan leda till frustration bland erfarna medarbetare. Samtidigt är unga medarbetares ambitioner och förväntningar ofta en signal om hur arbetsmarknaden förändras. Företag behöver därför navigera mellan att vara konkurrenskraftiga som arbetsgivare och att balansera interna strukturer.
Kommer det något positivt ur dessa tuffa år?
Absolut. De stigande löneförväntningarna sätter arbetsgivare under press att hitta nya sätt att attrahera och behålla kompetens. Förutom löner ser vi att fler företag satsar på alternativa förmåner, som flexibilitet i arbete, karriärutvecklingsmöjligheter och välfärdspaket, för att skapa ett attraktivt erbjudande. Det är också tydligt att många arbetsgivare idag behöver ha en djup förståelse för det psykologiska kontraktet med sina medarbetare. Att möta medarbetares förväntningar handlar inte bara om lönen, utan också om att skapa en miljö där de känner sig sedda, hörda och motiverade.
Hur ser framtidsutsikterna ut för arbetsmarknaden?
När vi blickar framåt är det uppenbart att arbetsmarknaden kommer att fortsätta vara i rörelse. Digitalisering, demografiska förändringar och arbetskraftens globalisering är faktorer som påverkar arbetsmarknaden rejält kommande år. Företag och arbetstagare står inför en ny spelplan, där flexibilitet och anpassningsförmåga är avgörande. Det skapar också möjligheter för arbetsgivare att vara proaktiva i hur de designar sina lönestrukturer och strategier för att attrahera talanger i en snabbt föränderlig miljö.
Om Jurek:
Jurek grundades 2006 av serieentreprenören Shervin Razani och är idag en av marknadsledarna inom rekrytering och konsultuthyrning med kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och London. Jurek är specialister inom områdena juridik, ekonomi, Bank & Finans, HR, Business Support, Marknad & Kommunikation och Life Science & Engineering. Jurek växer i snabb takt och har utsetts till Gasell-företag av Dagens Industri 6 år i rad. Jurek brinner för Talang på lika villkor och driver sedan 2017 den viktiga branschrapporten Jurekbarometern. www.jurekbarometern.se
Har ni ett kompetensbehov? Klicka här för att komma i kontakt med oss!