Det finns färre jobb – men nya möjligheter
Just nu finns det 30 % färre jobbannonser på LinkedIn än för två år sedan. Det beror till stor del på lågkonjunkturen, men också på att arbetsmarknaden håller på att ställa om. Flera traditionella roller omformas eller försvinner, samtidigt som helt nya skapas. Faktum är att 10 % av de roller som finns ute idag inte existerade för tio år sedan.
Den främsta drivkraften bakom förändringen? Teknik. Generativ AI, automatisering och digitalisering förändrar både sättet vi jobbar på och vad vi jobbar med. Det betyder att vi just nu rör oss genom en utmanande fas av omställning. Men på andra sidan väntar stora möjligheter. AI kommer inte ta alla jobb – men den förändrar nästan alla jobb.
Hur säkerställer du att du är anställningsbar om 1–2 år?
De flesta jobbtitlar ser vid en första anblick likadana ut som för tio år sedan. Men tittar man närmare på innehållet i rollerna har mycket förändrats. Kraven har skiftat – ibland subtilt, ibland helt i grunden. Det som räckte för att vara kvalificerad igår räcker inte nödvändigtvis imorgon.
Som arbetssökande gäller det att ha örat mot rälsen. Vad efterfrågar arbetsgivare just nu? Vilka nya verktyg, arbetssätt och kompetenser är på väg in i din bransch? Hur kan du uppdatera din kompetens för att inte bara möta kraven – utan sticka ut i mängden?
Att ständigt utvecklas och vara tydlig med sitt värde kommer bli allt viktigare i framtidens arbetsliv.
Arbetsgivare har ett stort ansvar
Studier visar att så mycket som 70 % av den kunskap som krävs i en roll idag kommer att förändras inom fem år. Det ställer krav på att företag gör kompetensutveckling till en strategisk prioritering – inte bara ett internt HR-initiativ. Utbildning, mentorskap och möjligheten att lära sig nya färdigheter måste byggas in i vardagen.
De företag som lyckas med det kommer också vara de som attraherar – och behåller – rätt kompetens.
Innovation kräver rätt kompetens
Svenska företag vill växa. De vill skapa, utveckla och leda innovation. Men många upplever att rätt kompetens helt enkelt inte finns att tillgå på den svenska marknaden. Det gör att bolag kan komma att tvingas till etablering utomlands.
Det här är en tydlig signal till Sverige. Vi måste bli bättre på att förutse kompetensbehoven och se till att utbildningar, yrkeshögskolor och universitet kan svara upp mot dem. Det handlar om att säkra Sveriges konkurrenskraft på sikt – och om att ge individer en verklig chans att lyckas.
Ett närmare samarbete mellan arbetsliv och utbildningssystem är avgörande.
Hur kan vi som rekryteringsföretag bidra?
På Jurek ser vi det som vårt ansvar att bidra till en mer inkluderande och fungerande arbetsmarknad. En viktig del i det är att förbättra matchningen – att se till att rätt person hamnar på rätt plats. Men det handlar också om att våga utmana normer.
Vi vet att vissa grupper har det svårare att ta sig in på arbetsmarknaden – utrikesfödda, äldre, personer med luckor i CV:t. Här behöver vi som rekryterare vara extra lyhörda, nyfikna och proaktiva.
Vår årliga rapport Jurekbarometern visar tydligt att rekrytering på lika villkor fortfarande är en utmaning. Därför är det viktigare än någonsin att ifrågasätta förutfattade meningar om hur en “ideal kandidat” ser ut. Talang finns i många olika former – det gäller bara att se den.
Se avsnittet här!
Se avsnittet från Ekonomibyrån på SVT. Klicka här!
Om Jurek:
Jurek grundades 2006 av serieentreprenören Shervin Razani och är idag en av marknadsledarna inom rekrytering och konsultuthyrning med kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och London. Jurek är specialister inom områdena juridik, ekonomi, Bank & Finans, HR, Business Support, Marknad & Kommunikation och Life Science & Engineering. Jurek växer i snabb takt och har utsetts till Gasell-företag av Dagens Industri 6 år i rad. Jurek brinner för Talang på lika villkor och driver sedan 2017 den viktiga branschrapporten Jurekbarometern. www.jurekbarometern.se
Har ni ett kompetensbehov? Klicka här för att komma i kontakt med oss!