Vi inleder med 2023 – utspelade sig året som du hade förutspått?

Jag hade en betydligt mer optimistisk inställning till 2023. Jag trodde att nuvarande konjunktursläge skulle vara betydligt mer av en justering av ekonomin och att vi skulle gasa oss ur den snabbare. Vi har sett på nära håll hur företagens tillväxtmål bytts ut mot ett tydligt lönsamhetsfokus. Vissa roller och branscher har rullat på precis som innan, men däremot kan vi se att man har minskat efterfrågan på ”nice to have”-roller. Företag och organisationer vill vara säkra på att personen man anställer hjälper till för att bibehålla lönsamheten. Tidigare har man vågat anställa även när behovet inte fyllt en 100%-tjänst och sedan har man pusslat, byggt och paketerat en roll utifrån det. Nu söker företagen mer klassiska roller med tydlig kravspecifikation.    

Vad innebär det som rekryterare? Har mängden jobb minskat så drastiskt?

Många företag och organisationer är smarta och förstår att så fort konjunkturen vänder så kommer man behöva trycka snabbt på gaspedalen. Har man bromsat viktiga projekt som påverkar varumärke eller företagets Employer Brand så kan det bli svårt att rekrytera rätt personer för att driva på tillväxt. Vi ser att viktiga projekt som mångfald, hållbarhet och digitala marknadsstrategier har fortsatt rulla på hos företagen, men många väljer då i stället att ta in konsulter. Man väljer således bort rekrytering men driver viktiga projekt tillsammans med inhyrd personal i stället. Så vi har fått ökade förfrågningar på konsulter under 2023, något jag tror kommer fortsätta även under 2024. 

Vad tror du väntar under 2024 kopplat till arbetsmarknaden?

Jag är helt övertygad om att bolagen kommer bli mer KPI-styrda. Man kommer vilja säkerställa att den personal man har är med och bidrar till en hållbar lönsamhet. Balansen kommer således bli betydligt bättre. Även vi på Jurek genomgick en sådan process, det är nyttigt att ifrågasätta och utveckla personal. Av egen erfarenhet bidrar det ofta till ökad motivation bland de anställda på sikt. 

Vilka roller efterfrågas mer eller mindre bland era tjänster upplever du?

Många har dragit ner på marknadsföring. Ett klassiskt sätt att strama åt i tuffare tider. Det märker vi av på Jurek, betydligt färre söker efter den typen av roller. Jag personligen tycker att det är en oroväckande trend. Utvecklingen inom digital marknadsföring går ofantligt snabbt. Du halkar efter dina konkurrenter på nolltid, så en alltför liten budget eller personalstyrka kan orsaka stora problem på sikt. Sen finns det andra typer av roller som fortsätter öka. Management support och tjänster kopplat till affärsstöd har tvärt om blivit högt eftertraktat. Även roller som behöver hantera de nya regelverk som tillkommer har ökat markant. Exempelvis Compliance och hållbarhet.

Vad tror du om kandidatens sits 2024?  

Vi har länge befunnit oss i en sits där företag behövt motivera och locka kandidaten. Så kommer det fortsatt vara inom vissa roller och områden. Men vi märker mer och mer av att kandidaterna har blivit bortskämda. Man får inte glömma bort att det är en matchning från två håll. Man måste som kandidat kunna visa på hur man ska bidra till utvecklingen och inte minst lönsamheten i dessa tider. Det är en snabb omställning som krävs för vissa kandidater. Man kan ha varit i en process för bara något år sedan och skaffat sig ett enormt självförtroende. Söker man jobb nu finns en helt annan konkurrens av duktiga kandidater. Nu gäller det att visa varför just du förtjänar jobbet.

Om Jurek:

Jurek grundades 2006 av serieentreprenören Shervin Razani och är idag en av marknadsledarna inom rekrytering och konsultuthyrning med kontor i StockholmGöteborgMalmöUppsala och London. Jurek är specialister inom områdena juridik, ekonomiHR, Business SupportMarknad & Kommunikation och Life Science & Engineering. Jurek växer i snabb takt och har utsetts till Gasell-företag av Dagens Industri 6 år i rad. Jurek brinner för Talang på lika villkor och driver sedan 2017 den viktiga branschrapporten Jurekbarometer. www.jurekbarometern.se

Har ni ett kompetensbehov? Klicka här för att komma i kontakt med oss.