Varför står vi inför en paradox mellan utbildning och arbetslöshet?

Tyvärr ligger Sverige oroväckande högt när det kommer till arbetslöshet bland landets akademiker. Det tyder på en missmatch mellan utbildningar och marknadens behov. Det råder helt enkelt inflation i prestigefyllda masterutbildningar samtidigt som det saknas specialister inom flera områden. Kopplingen mellan näringslivet och skolor kan bli betydligt bättre. 

Ser du några fler utmaningar på framtidens arbetsmarknad?

Absolut. Med Gig-ekonomin kommer krav på flexibilitet och ett helt nytt sätt att arbeta på. Med ökade hållbarhetskrav växer det fram nya specialistroller där bristen på kandidater är påtaglig. Compliance Officer är ett exempel på en roll som plötsligt är enormt eftertraktad, men där det inte finns tillräckligt många för att täcka efterfrågan. Lägg till detta att vi har en åldrande befolkning. Många är på väg att lämna arbetslivet men vi har inte lika många som är på väg in för att ta över dessa jobb. Så visst finns det utmaningar!

Vad gör du som företagsledare för att anpassa dig till arbetsmarknaden?

Jag försöker jobba nära utbildningar och högskolor för att göra steget in i näringslivet mer lättillgängligt. Jag är involverad i flera projekt med fokus på att länka ungdomar med den faktiska vardag som väntar. Vi har ungdomar som praktiserar hos oss och jag är ute och föreläser i olika skolor. Flera av oss på företaget är även mentorer. 

Jag är även drivande i Jurek Institute som syftar till att utbilda duktiga talanger för att snabbt anpassa sig efter marknadens behov. En duktig ekonomiassistent har alla möjligheter att bli en grym redovisningsekonom. På samma sätt kan en juristassistent bli en mer kvalificerad paralegal och en redovisningsansvarig har ofta förutsättningar för att bli en duktig Controller. Vi känner helt enkelt av vad marknaden efterfrågar och jobbar med det vi har. Vi pushar även våra kunder till att internutbilda och erbjuder hjälp från Jureks systerbolag ID Entity som jobbar med kompetensutveckling. 

Det handlar mycket om att tänka utanför boxen när det kommer till rekrytering och inhyrning av en konsult. Man kan inte snöa in sig på att en kandidat måste ticka alla boxar från början. Vissa boxar får man vara beredd att förbise och lära upp efterhand. 

Vem är vinnare på en sådan här arbetsmarknad?

Den som har förmåga att snabbt navigera bland dessa utmaningar blir givetvis vinnaren här. Vi alla kommer behöva hantera tekniska omställningar och nya regelverk. Den som är först på bollen och förstår vilken kompetens som behövs – före alla andra – den går vinnande ur detta. Du hinner inte vänta på att rekrytera eller hyra in en konsult. Då kommer dina konkurrenter springa förbi dig. Jag tror även att man är en vinnare om man inser vikten av att främja mångfald och inkludering. Vi har så mycket att vinna på att bredda kompetensen, men alldeles för många företag och organisationer lider av för dålig mångfald idag.

Shervin Razani, VD och grundare av Jurek

Om Jurek:

Jurek grundades 2006 av serieentreprenören Shervin Razani och är idag en av marknadsledarna inom rekrytering och konsultuthyrning med kontor i StockholmGöteborgMalmöUppsala och London. Jurek är specialister inom områdena juridik, ekonomiHR, Business SupportMarknad & Kommunikation och Life Science & Engineering. Jurek växer i snabb takt och har utsetts till Gasell-företag av Dagens Industri 6 år i rad. Jurek brinner för Talang på lika villkor och driver sedan 2017 den viktiga branschrapporten Jurekbarometern. www.jurekbarometern.se

Har ni ett kompetensbehov? Klicka här för att komma i kontakt med oss.