Varför ser vi en ökad efterfrågan på den interima juristkonsulten just nu?

I och med konjunkturläget har verksamheter behövt se över sina kostnader vilket bland annat har medfört att planerade nyanställningar pausats eller stoppats helt. Vi ser att fler och fler bolag väljer att lösa dessa kompetens-/personalbehov med hjälp av interim juristkonsulter. 

Varför är det värdefullt att ta in en interim juristkonsult?

Att ta in en interim juristkonsult är en lösning på kort- eller lång sikt utan att behöva binda upp verksamheten med de kostnader som följer vid en anställning. En konsultlösning kan många gånger leda till att konsulten så småningom går över till en fast anställning. I dessa fall har både bolag och konsult getts möjlighet att förutsättningslöst ”prova” på varandra och käntx att det är en bra matchning. Att ta in en fristående juristkonsult kan även vara fördelaktigt utifrån eventuella jävssituationer.

På vilket sätt kompletterar den interima juristkonsulten den fasta personalen?

Ofta väljer man att ta steget att bli juristkonsult lite senare i karriären då man hunnit skaffa sig en gedigen juridisk bakgrund och kompetens. Det är vanligt att man har erfarenhet såväl från advokatbyrå som från olika bolagsjuristroller. Ofta sitter konsulten på ett perspektiv från flera olika branscher. En interim juristkonsult ska kunna leverera direkt för att ge ett snabbt och effektivt resultat för kunden. Många gånger har man dessutom arbetat verksamhetsnära och tar med sig även den dimensionen in i uppdraget. Vi har flera jurister i vårt nätverk som kommer från tidigare roller som täckt in både personalansvar, projektledning, samt strategi- och styrelsearbete. Dessa juristkonsulter kan således erbjuda en bred palett och utgör ett bra komplement till den fasta personalen.

Finns det någon myt gällande den interima juristkonsulten som du vill sticka hål på?

Vi får ibland höra att en juristkonsult är dyrare i förhållande till andra tillgängliga lösningar, men man måste se bortom timarvodet. En senior och erfaren juristkonsult löser vanligtvis ett uppdrag snabbare än en junior branschkollega. Uppdragets totala antal timmar blir således färre med en senior juristkonsult, vilket för kunderna i slutänden innebär ett mer kostnadseffektivt utfall.

Vilken typ av juridisk expertis är det som efterfrågas av en interim juristkonsult?

Det kan röra sig om alla typer av juridisk kompetens, men i regel är det erfarenhet som efterfrågas. Kunderna vill oftast ha seniora och självgående jurister. Därutöver är det vanligt att generalister efterfrågas och naturligtvis efterfrågas även specialister. Många uppdrag innebär att juristen ska stötta även ändra enheter inom verksamheten varför det många gånger ses som positivt att inte enbart att arbetat på advokatbyrå.

Vilken juridisk kompetens finns tillgänglig för den här typen av lösning?

Det kan röra sig om alla typer av juridisk kompetens, men i regel är det erfarenhet som efterfrågas. Kunderna vill oftast ha seniora och självgående jurister. Därutöver är det vanligt att generalister efterfrågas, dvs att man kan ”lite av allt”. Men såklart kommer det också in förfrågningar när kunden önskar en specialistkompetens inom ett visst område.

Vad krävs för att lyckas som interim juristkonsult? 

För att lyckas som juristkonsult behöver man ha ett antal år som jurist bakom sig, detta för att konsultrollen kräver att juristen snabbt kan sätta sig in i olika uppdrag och leverera resultat utan någon omfattande upplärning. Det är även viktigt att vara lyhörd inför kundernas behov samt att man anpassar sig efter dessa. I övrigt bör man vara pragmatisk, lösningsfokuserad, social och ha ett öppet sinne.

Vill du veta mer om hur det är att vara juristkonsult på Jurek Law?

Vi vill alltid bredda vårt nätverk av jurister. Är du juristkonsult och vill höra mer om hur vi på Jurek Law arbetar är du varmt välkommen att kontakta mig. Vi ordnar även en konsultfrukost fredagen den 28 april där vi kommer berätta mer om konsultrollen, Jurek och hur det funkar att vara konsult hos oss. Vill du komma och träffa oss är du varmt välkommen att anmäla dig här!

Claudia Bernárdzon, Consultant Manager Law
Mobile: +46 760-02 69 79
E-mail: claudia.bernardzon@jurek.se

Om Jurek:

Jurek grundades 2006 av serieentreprenören Shervin Razani och är idag en av marknadsledarna inom rekrytering och konsultuthyrning med kontor i StockholmGöteborgMalmöUppsala och London. Jurek är specialister inom områdena juridik, ekonomiHR, Business SupportMarknad & Kommunikation och Life Science & Engineering. Jurek växer i snabb takt och har utsetts till Gasell-företag av Dagens Industri 6 år i rad. Jurek brinner för Talang på lika villkor och driver sedan 2017 den viktiga branschrapporten Jurekbarometer. www.jurekbarometern.se