I vilket skick befinner sig arbetsmarknaden när vi kickar igång hösten 2024?

Vi kommer från en period med stigande inflation där värdet på lönen har minskat i takt med den sjunkande reallönen. Många akademiker har uttryckt en oro att lönen inte har hängt med i inflationstakten. Därför rårder det en viss missmatch mellan företagens jobberbjudanden och kandidaternas förväntan på lönerna.

Stigande inflation påverkar givetvis reallönen, dock har lönerna stigit alldeles för mycket under några intensiva år. Nu kan man tydligt se att det har stannat av. Ett antal akademiker har blivit uppsagda och letar nya jobb i branscher där det helt enkelt inte finns ett lika stort utbud längre. Här behöver akademiker anpassa sin löneförväntan och i en del fall förmodligen gå ned i lön för att vara aktuell i en process.

Det gör att processer tenderar att ta längre tid. Det är en invänjningsprocess där kandidater inte alltid kan räkna med ett lönehopp när de tar ett steg vidare i karriären. Det finns fortsatt vissa specialistroller där efterfrågan är så pass hög att lönerna trissas upp. Men generellt har vi sett att kandidatens utrymme för förhandling har begränsats. I höst släpper vi på Jurek vår rapport ”Jurekbarometern” som djupdyker i just den här frågan och svarar på hur Sveriges akademiker egentligen har påverkats av inflationen de senaste åren.

Inom flera företag så pågår just nu ett generationsskifte när den så kallade boomer-generationen går i pension. Hur kommer det påverka arbetsmarknaden? 

Många boomers har lång erfarenhet och expertis inom sina områden. När de går i pension skapas ett tomrum som kan vara svårt att fylla, särskilt inom nischade områden. Dessutom var baby boomer-generationen en av de största någonsin, så självklart kan det på sina håll bli svårt att fylla upp med samma headcount. Däremot ser världen annorlunda ut idag. Vi har möjlighet att ta hjälp av AI och flexibla arbetsmodeller som effektiviserar processer och skapar nya förutsättningar.

Vilka företag kommer klara detta skifte bäst?

För att fylla alla luckor med spetskompetens så är jag övertygad om att vi måste bli bättre på att välkomna talanger från andra ursprung. Vi kan inte fastna i stereotypiska värderingar där en Pelle ska ersätta en Pelle. En arbetsplats som välkomnar talanger från olika bakgrunder signalerar en inkluderande och progressiv företagskultur, vilket kan locka ännu fler kvalificerade specialister. Vi måste främja den potential som finns, vi har inte råd att gå miste om talang och fastna i förutbestämda stereotypiska värderingar. De företag som förstår det kommer gå mycket längre! Jag tror även att de företag som klarar av detta skifte smärtfritt är företag som förstår att de nya generationerna har helt andra motivationsfaktorer. Man kommer behöva ändra ledarstil och kultur för att skapa ett modernt och fräsch Employer Brand där de nya talangerna känner sig välkomnade. 

Jurek blev utsedd till en av Sveriges 100 mest attraktiva arbetsgivare. Varför lyckades just ni med det?

För att vara relevant idag så måste man förstå vad olika generationer har för behov och förväntningar. De nya generationerna har andra motivationsfaktorer, önskemål på ledarskap och krav på utvecklingsmöjligheter. Man behöver anpassa sina strategier för att möta de förändrade behoven och förväntningarna. Man måste helt enkelt ta sitt Employer Brand på allvar, inte bara för att locka till sig talanger utan även för att behålla dem. Företag som gör det kommer att lyckas betydligt bättre. Utmärkelsen är ett fint kvitto på att Jurek lyckas anpassa sig och vara relevanta för young professionals.

Om Jurek:

Jurek grundades 2006 av serieentreprenören Shervin Razani och är idag en av marknadsledarna inom rekrytering och konsultuthyrning med kontor i StockholmGöteborgMalmöUppsala och London. Jurek är specialister inom områdena juridik, ekonomiHR, Business SupportMarknad & Kommunikation och Life Science & Engineering. Jurek växer i snabb takt och har utsetts till Gasell-företag av Dagens Industri 6 år i rad. Jurek brinner för Talang på lika villkor och driver sedan 2017 den viktiga branschrapporten Jurekbarometern. www.jurekbarometern.se

Har ni ett kompetensbehov? Klicka här för att komma i kontakt med oss.