Varför är det en så hög efterfrågan på duktiga Compliance-jurister?  

Det enkla och korta svaret är att antalet externa regelverk som företag måste förhålla sig till har ökat i antal och komplexitet. Detta, i kombination med att sanktionerna vid eventuella överträdelse har blivit tuffare, gör att området måste prioriteras av företagen. Man har helt enkelt inte råd att inte prioritera regelefterlevnaden. 

Hur påverkar det här bolagsjuristens roll?

Under alla år har vi hört som ett mantra att bolagsjuristen ska vara ”affärsdriven”, ”jobba nära affären” och vara en ”pragmatisk problemlösare”. Ingen vill ha en ”nej-sägare”. Man kan då konstatera att detta blir svårare då mer krävande lagstiftning ställer allt större detaljkrav, dokumentationskrav och också innehåller kännbara sanktioner. Till slut måste juristen allt oftare säga stopp om inte organisationen redan i förväg lärt sig hantera de alltmer omfattande kraven. Här blir det inte bara än mer viktigt att göra relevanta riskavvägningar utan hitta såväl organisatoriska som juridiska lösningar som möjliggör affären. Den ”affärsdrivna bolagsjuristen” ska vara än mer regelstyrd och samtidigt fortsatt ha fokus på att möjliggöra affären. Det är kanske inte så konstigt att juristen ibland känner sig tudelad.

Hur hanterar bolagen det tudelade förhållandet på juristavdelningen?

Med fler och fler regelverk att förhålla sig till blir det alltmer vanligt att bolag skapar renodlade compliance-roller. Fokus för dessa är inte primärt att ”stötta affären” i den dagliga verksamheten, utan att sätta upp processer och rutiner för att säkerställa och följa upp att alla dessa regelverk efterlevs. Tidigare låg detta mer eller mindre utspritt på alla jurister, men nu väljer man många gånger att ha en särskild ”compliance-jurist”. Antingen placerar man denna inom Legal och chefsjuristen får då en ny roll i teamet. Alternativt lägger man rollen rent organisatoriskt bredvid Juridik, och det blir då mer som en traditionell ”andra linjes”-compliance funktion. Här kan vi se att bolag gör olika. Då compliance hos många bolag inte obligatoriskt behöver separeras från Legal såsom det är inom exempelvis bank- och försäkringsbranschen, har man möjlighet att välja själv hur man vill paketera rollen och var man vill lägga den. Vissa regelverk är mer generiska och träffar i princip alla företag, medan andra riktar sig mot viss specifik verksamhet. De regelverk som träffar det specifika bolaget blir då avgörande när bolaget skräddarsyr sina jurist- och compliance-funktioner. 

Ett konkret exempel är förstås GDPR och rollen som DPO. Denna är enligt GDPR en compliance-roll. Var den ligger rent organisatoriskt i olika bolag varierar stort. I vissa fall ligger den under Legal, i vissa fall under Compliance och i vissa fall som en egen roll bredvid dessa funktioner. Vissa företag väljer också att baka ihop den med deras befintliga Compliance Officer, medan andra har den som en helt egen roll. 

Vad ska man tänka på när man rekryterar compliance-jurister? 

Med den rådande kompetensbrist som nu finns inom compliance, kan ett förslag vara att utgå från den kompetens som faktiskt finns och skräddarsy rollen efter det. Det kanske inte är möjligt att hitta en jurist med just den kompetens du hade tänkt dig, däremot kanske man hittar någon som kan vissa delar av det man hade i åtanke. Eller – tvärtom – man kanske letar efter en renodlad DPO, men den jurist som visar sig vara mest lämpad vill arbeta med andra regelverk också och inte endast med dataskydd. Har man en mer flexibel inställning till detta har man betydligt större chans att hitta rätt kandidat. Här kan vi som rekryteringskonsulter vara behjälpliga med att hitta kompetenser och skräddarsy jurist- och compliancefunktioner efter hur marknaden ser ut.  

Behöver ni rekrytera eller hyra in en jurist?

Kontakta oss på Jurek Law här!

Om Jurek:

Jurek grundades 2006 av serieentreprenören Shervin Razani och är idag en av marknadsledarna inom rekrytering och konsultuthyrning med kontor i StockholmGöteborgMalmöUppsala och London. Jurek är specialister inom områdena juridik, ekonomiHR, Business SupportMarknad & Kommunikation och Life Science & Engineering. Jurek växer i snabb takt och har utsetts till Gasell-företag av Dagens Industri 6 år i rad. Jurek brinner för Talang på lika villkor och driver sedan 2017 den viktiga branschrapporten Jurekbarometer. www.jurekbarometern.se