Varför tror du att området juridik är så pass jämställt?

Juristyrket är i grunden jämställt. På juristutbildningen ser man en viss övervikt av kvinnliga studenter men det har länge legat på en relativt jämn fördelning om ungefär 60% kvinnor och 40% män. Betygen är fortfarande viktiga, inte bara när du ska söka notarietjänstgöring utan också om du ska börja arbeta på en advokatbyrå. Detta innebär att det blir en objektiv bedömning av sökandena där hänsyn inte tas till om man är kvinna är man. Oavsett vad man tycker om vikten av betyg, ger detta en trygghet och jämlikhet i anställningsprocessen. På advokatbyråer tillämpar man ofta fasta lönetrappor vilket förstås också bidrar till en jämlik löneutveckling.

Ser du någon utvecklingspotential även för området juridik?

Det finns en uppenbar diskrepans mellan andelen kvinnliga och manliga delägare på advokatbyråer, där finns stor utvecklingspotential. Generellt ser vi dock för juristrollerna att kvinnor har samma självförtroende som män i att framställa löneanspråk. Detta är förstås väldigt glädjande från ett jämställdhetsperspektiv.

Hur jobbar ni på Jurek Law för att förhindra orättvisor som talar emot Talang på lika villkor?

Först och främst handlar det om att sprida kunskap. Kunskap internt till alla mina medarbetare som möter kunder och kandidater. Men även kunskap i mötet med våra jurister. Det händer att vi möter kunder som har önskemål som talar emot vår vision om Talang på lika villkor. Då är det viktigt att jag och mina kollegor vågar ifrågasätta och vägleda kunden. På samma sätt är det viktigt att vägleda kandidaten till vad som är rimligt att förvänta sig. Utöver det så håller vi flertalet event på temat och är en del av mångfaldsdebatten i media. Jag är stolt över att arbeta för ett specialistområde som är så pass jämställt, även om det finns utrymme för förbättring även inom juridiken.

Om Jurek:

Jurek grundades 2006 av serieentreprenören Shervin Razani och är idag en av marknadsledarna inom rekrytering och konsultuthyrning med kontor i StockholmGöteborgMalmöUppsala och London. Jurek är specialister inom områdena juridik, ekonomiHR, Business SupportMarknad & Kommunikation och Life Science & Engineering. Jurek växer i snabb takt och har utsetts till Gasell-företag av Dagens Industri 6 år i rad. Jurek brinner för Talang på lika villkor och driver sedan 2017 den viktiga branschrapporten Jurekbarometer. www.jurekbarometern.se