Shervin Razani grundade Jurek för snart femton år sedan. Att 2020 var en prövning utöver det vanliga vet vi alla. Men det vi frågar oss nu är vad som väntar på arbetsmarknaden under 2021. Här nedan diskuterar Shervin förväntningar, iakttar fakta och trendspanar inför det viktiga och spännande året som ligger framför oss.

Kan vi vänta oss en ökad rörlighet på arbetsmarknaden 2021?

Vi kan absolut vänta oss en ökad rörlighet på arbetsmarknaden och det ser vi redan tydliga tecken på. Vi hade en avvaktande stämning inom den privata sektorn under framförallt Q2 och Q3 2020, men redan vid årets sista kvartal såg vi en tydlig förändring. Det vi kan anta och hoppas på är att den förskjutning som skett från 2020 kommer leda till en större rörlighet på arbetsmarknaden under 2021.

Är det fler kandidater än vanligt som söker jobb?

Det ser ut som att det kommer finnas fler kandidater i ansökningsprocesserna än vanligt. Många av de kandidater som varit redo att byta jobb under 2020 har avvaktat under pandemin, men är nu redo att röra på sig. Samtidigt har vi många fler nyexaminerade kandidater än vanligt i och med den dåliga tajmingen att vara ny på arbetsmarknaden under 2020. Alla de som tog ytterligare kurser ska ut i arbetslivet nu.

Men finns det verkligen jobb för alla dessa kandidater?

Många av de processer som avbröts eller pausade under 2020 har börjat dra igång igen med full fart. Samtidigt är det nya typer av tjänster som dykt upp i och med de nya förutsättningarna på arbetsmarknaden. På Jurek har vi bland annat märkt av ett ökat behov av HR-kompetens, jurister och kommunikatörer. Dessutom är det allt fler inom såväl den privata som den offentliga sektorn som behöver hjälp med att hantera den accelererande digitaliseringen och automatiseringen.

Har det dykt upp nya typer av jobb i och med coronapademin?

Coronapandemin har verkligen förändrat sättet vi jobbar, med fokus på arbete hemifrån och betydligt fler digitaliserade lösningar. Men på många sätt har det faktiskt förändrat det faktiska jobb vi gör också. Här ser vi att det dyker upp helt nya jobb och jobbtitlar som vi inte tidigare har haft behov av. Dessa nya jobb handlar mycket om att hantera de nya förutsättningarna på våra arbetsplatser. Det kan exempelvis handla om att navigera de anställda i arbete hemifrån. Titeln Director of remote work är alltmer förekommande och den fanns ju inte på långa vägar i samma utsträckning innan pandemin.

Kommer kompetensbehovet att förändras på vissa arbetsplatser?

Kompetensbehovet håller på att skakas om rejält och det är många som gör en kartläggning för att maximera rätt kompetens inom varje avdelning. I en artikel från World Economic Forum konstateras det att hela 50% av alla akademiker kommer behöva kompetensutveckla sig innan 2025 för att anpassa sig till de nya förutsättningarna i världen.

Vad är det för typ kompetens som efterfrågas i en högre grad?

Den europeiska techindustrin har stått stadigt trots de hårda vindar som blåste under 2020. Investeringarna nådde enligt prognoser rekordnivån 345 miljarder kronor. Så var så säkra på att nya arbetstillfällen väntar! Det handlar allt mer om digitalisering och automatisering där AI kommer spela en allt större roll i våra liv. 2021 är året då de 4,3 miljoner jobb som försvunnit i EU under pandemin på olika sätt ska omvandlas till nya arbetstillfällen. Vi på Jurek märker tack och lov redan av att antalet jobb och antalet ansökningar har ökat markant sen ovissheten i pandemins början vilket bådar gott för en ökad rörlighet på arbetsmarknaden.

Tusen tack för en spännande trendspaning Shervin!

Shervin Razani, VD och grundare av Jurek
Shervin Razani, VD och grundare av Jurek

Jurek arbetar med rekrytering och konsultuthyrning inom Juridik, Ekonomi, HRMarknad och Business Support.