Har pandemin påverkat synen på utbildning?

När pandemin slog till under årets andra kvartal så drabbades arbetsmarknaden snabbt och hårt visar Jureks senaste arbetsmarknadsrapport. Antalet utannonserade jobb hos Jurek sjönk med över 50% från Q1 till Q2 och för alla arbetssökande fanns det med andra ord färre tjänster att söka.

Jurek är specialister på tjänster inom ett flertal akademiska områden där en viss typ av jobb i regel kräver en viss typ av utbildning. Vi blev nyfikna över det faktum att det är en helt ny spelplan på arbetsmarknaden just nu. Kanske kan det ha kastat omkull normen kring att man alltid söker efter någon med “rätt” utbildning?

Förändrad syn på utbildning inom HR

När vi undersökte områdena Finance, Law, Marketing & Communication samt Business Support kunde vi inte se någon procentuell förändring före och efter pandemin. Men när vi undersökte området HR gjorde vi en upptäckt. Här är det nämligen en stor procentuell förändring från Q1 2020 till Q2 2020. Innan pandemin slog till under Q2 så var det 22% av de ansökande som hade andra utbildningar än HR. Med andra ord ett område som redan innan pandemin tänkte lite utanför boxen när det kommer till utbildning. Men under Q2 ser vi en ökning till hela 40%. Det är alltså 40% av de sökande till jobb inom området HR som har en utbildning inom något annat än just HR. Varför ser det ut såhär? Vi har låtit Ylva Ottosson, Specialistområdeschef hos Jurek HR, besvara några frågor.

Ylva Ottosson Jurek HR
Ylva Ottosson, Specialistområdeschef Jurek HR

Varför är det så ovanligt att man söker jobb som ligger utanför sin egen utbildning?

Sverige är ett land som jämförelsevis är dåliga på att ta tillvara på tvärkompetens. Tvärkompetens uppstår när talanger som är utbildade inom ett område samlar på sig arbetslivserfarenhet som möjliggör arbete som sträcker sig utanför utbildningens ramar. I Sverige hamnar man som akademiker ofta i sitt fack och det är svår att ta sig ur det. En jurist är en jurist och en ekonom är en ekonom, punkt slut.

Kan det här vara negativt?

Den stora risken med att tänka i boxar är att företag missar att ta tillvara på intresse och kompetens hos medarbetarna, något som skulle kunna addera ett stort mervärde både för medarbetarens och företagets utveckling.

Varför tror du att HR är ett område som fler vågar söka sig till oavsett utbildning?

Först och främst är HR ett område som varit oerhört mycket i ropet under pandemins framfart. Det har blivit tydligt att det är en kompetens och en roll som behövs på många bolag i dessa tider. På Jurek HR har vi märkt av att allt fler företag tar in HR även i mindre organisationer.

Varför har HR fått ett sånt uppsving i och med pandemins framfart?

HR-rollen har helt enkelt blivit betydligt mer spännande och betydande i dessa tider. Pandemin har riktat strålkastarljuset mot HR där allt fler fått en djupare förståelse för vad arbetet som exempelvis HR-chef innebär. HR har en nyckelposition för organisationers framgång och personer med driv och ambition ser en chans till verklig påverkan i roller inom HR.

Vad är vinsten av att våga tänka utanför boxen?

Jag skulle säga att den stora vinsten är att få behålla utvecklingsinriktade medarbetare längre och samtidigt öka sitt företags konkurrenskraft. Och inte minst skapa en attraktiv organisation med kontinuerligt lärande som ledstjärna.

Stort tack Ylva. Hela rapporten för Jurekbarometern finns att läsa här. Trevlig läsning!