Ylva, hur märker Jurek HR av den ökade efterfrågan på HR-kompetens?
Vi ser att allt fler företag tar in HR idag, även i mindre organisationer. För några år sedan brukade man satsa på en HR-funktion när man kom upp till ett visst antal medarbetare, numera är det många företag som är före sin tid. Har man ambitiösa tillväxtplaner, vill attrahera nischkompetens och behålla duktiga medarbetare så behöver man välkomna HR i ett betydligt tidigare skede.
Ki, du arbetar som HR-chef på Jurek, hur märker du av att HR blivit svårare idag?
Sällan har man vetat så lite om vad morgondagen bjuder på, samtidigt som frågorna till oss HR-chefer aldrig varit så många. Att till exempel ansvara för arbetsmiljö och hälsa i den här snabba omställningen vi nu genomfört till digitala hemmakontor är en riktig utmaning. Att utvecklingen går snabbt och att vi i nuläget har svårare att göra långsiktiga strategier och planer kräver ett annat arbetssätt. Dialogen och kommunikationen inom bolaget blir extremt viktig. Hur kommer det egentligen se ut om ett kvartal eller ett halvår? Hur ska vi kunna landa i ett nytt ”normalläge” och vad innebär det här för oss? För Jurek har det handlat om ett omfattande strategiskt arbete med styrelse och ledningsgrupp där vi sett över hela vår organisation. Frågor som ”hur rustar vi oss för framtiden, hur skapar vi ett agilt förhållningssätt till ledarskap och hur bevarar vi vår kultur nu när mycket sköts digitalt” är några av punkterna vi har på agendan. Vi arbetar just nu med att skapa en organisation som fungerar i den framtid vi i våras inte visste skulle komma så snart och vi försöker lära oss hur den ska fungera – samtidigt som den pågår. Vi vill ju fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare som tar marknadsandelar, något som i nästa led vi vet även påverkar våra kunder på ett positivt sätt.
Ylva, hur har den pågående pandemin gjort avtryck på behovet av HR-kompetens?
Den senaste tidens omskakande pandemi har verkligen riktat strålkastarljuset mot HR. Många av frågorna kring hur företag och organisationer behöver agera till följd av Covid-19 har landat på HRs bord. I och med pandemin och den exceptionella situation vi befinner oss i blir HR-frågorna avgörande för hur man ska lyckas ställa om. Ett tydligt bevis på det är att vi märkt av ett ökat tryck på vår så kallade HR-Livlina. HR-livlinan erbjuder stöd i form av erfarna HR-konsulter. Många ser det som en bra lösning när de inte har möjlighet att ta in någon på heltid, men fortfarande har behov som kräver HR-kompetens.
Ki, hur tror du att framtiden för HR-funktionen ser ut?
Jag läste en spännande artikel i Harvard Business Review för några dagar sedan som handlade om just framtiden för HR. I en rapport ahr man kommit fram till att hela 73% av arbetarna förlitar sig på arbetsgivaren för att få klarhet i hur ”The future of work” kommer att se ut. I artikeln har man kommit fram till 21 nya jobb inom HR den närmsta tiden. Med andra ord kommer HR-funktionen växa explosionsartat i såväl betydelse som storlek. Titeln ”Future-of-Work Leader” var något som jag bär med mig från den artikeln. För det är precis just den frågan som alla inom HR brottas med just nu – hur ser egentligen framtidens arbetssätt och arbetsplats ut på just vårt bolag?
Stort tack för spännande tankar Ylva och Ki!