Att söka jobb kan vara en såväl spännande som utmanande process. Och för att skriva ett personligt brev och CV kan det vara behövligt med några tips! Här är det dags att fokusera på det personliga brevet.

Om du i ditt CV ger en överblick av din erfarenhet ska du i ditt personliga brev vara, inte så förvånande, mer personlig. Här har du chansen att verkligen berätta om dig själv och din erfarenhet mer ingående! Börja brevet med det viktigaste och mest relevanta för den specifika tjänsten du söker och glöm inte att sätta en tydlig rubrik. Redan i inledningen ska det framgå vilket jobb du söker och varför just du passar för det. Det viktigaste är alltså att anpassa ditt personliga brev efter jobbet du söker. Varför ska de anställa just dig? Vad kan du bidra med? Se till att verkligen få med det som arbetsgivaren söker efter och vad dom har efterfrågat i sin anställningsannons. Förklara varför du vill arbeta hos just dem och vad du tror att du kan bidra med till deras verksamhet. Visa att du är genuint intresserad av företaget.

En sak som är viktig är att ditt CV och personliga brev ska komplettera varandra, upprepa alltså inte ditt CV i ditt personliga brev. Fundera över exempel som lyfter fram dina egenskaper, men stapla inte upp dem utan att beskriva hur dessa kommer bidra till att du gör ett bra jobb hos just detta företag. Tänk att du ska var säljande i det personliga brevet och kom ihåg: max 1 sida!

Våra tips för ett personligt brev:

  1. Skriv inte bara om tidigare erfarenheter utan främst varför du söker tjänsten och vad du tror kan bidra med. Återupprepa inte ditt CV.
  2. Vinkla och anpassa ditt brev efter den tjänst du söker, detta även om det är en spontanansökan. Visa att du är genuint intresserad.
  3. Glöm inte att ha med en tydlig rubrik.
  4. Var noga med stavning, grammatik och utseende i din ansökan. Be gärna en vän eller två att korrekturläsa.
  5. Tänk på längden. Ett personligt brev bör aldrig vara mer än en A4 långt.

Letar du efter tips på hur du skriver ett CV? Klicka här!