Ett CV ska vara tydligt, lättläst och anpassat
Varje vecka ser vi CV:n i mängder, vissa utmärkta, andra mindre genomtänkta. Det som gör ett CV riktigt bra är en kombination av relevans, struktur och tydlighet.
Ett CV kan vara kort, men undvik att skala bort för mycket. Hjälp läsaren att förstå vad du kan och hur din kompetens kan användas i en ny roll. Längden på ditt CV beror på din erfarenhet – har du varit yrkesverksam i 15+ år kan det vara svårt att sammanfatta allt på en enda A4. I det fallet kan ett CV på två till tre sidor vara mer rimligt.
Anpassa och våga välja bort
All erfarenhet är värdefull, men du behöver inte alltid ta med allt. Om du har lång arbetslivserfarenhet kan det vara läge att korta ner informationen om dina första jobb. En rubrik som “Arbetslivserfarenhet innan år XXXX” kan räcka för att ge en överblick.
Använd en CV-mall
För att skapa ett tydligt och visuellt tilltalande CV kan du använda en av de många CV-mallarna som finns i Word eller online. En bra mall hjälper till med strukturen, men glöm inte att det är innehållet som är det viktigaste.
Börja med en summering
Inled ditt CV med en kort summering av din professionella bakgrund och unika kompetens. Fokusera på vad du vill göra framåt och lyft fram din USP (Unique Selling Point). Om du är ny på arbetsmarknaden kan du istället fokusera på din utbildning, extrajobb och andra erfarenheter som har bidragit till din utveckling.
Skriv i omvänd kronologisk ordning
Börja med din senaste erfarenhet och arbeta dig bakåt. Beskriv de senaste rollerna mer detaljerat och inkludera konkreta exempel på projekt, ansvarsområden och resultat. Använd dig av en strukturerad metod som Situation – Beteende – Resultat (SBR) för att tydliggöra dina prestationer. En roll som controller kan exempelvis beskrivas så här:
Situation: Företaget saknade en tydlig uppföljning av sina kostnader, vilket gjorde det svårt att identifiera avvikelser och fatta strategiska beslut.
Beteende: Jag utvecklade en ny rapporteringsmodell som gav en mer detaljerad analys av kostnader per affärsområde. Dessutom implementerade jag en månadsvis avvikelseanalys.
Resultat: Ledningen fick bättre insikt i företagets kostnadsstruktur, vilket ledde till att man kunde minska onödiga utgifter och förbättra lönsamheten med 8 % på årsbasis.
Företagsbeskrivning ger kontext
Hjälp rekryteraren att förstå var du har arbetat genom att kort beskriva företaget. Nämn bransch, storlek och eventuell omsättning om det är relevant.
Lyft fram utbildning och kompetens
Om det finns utbildningskrav i jobbannonsen, se till att tydligt lista din utbildning. Du behöver inte nämna varje kurs, men fokusera på de mest relevanta. Lista även dina kunskaper i system och program, samt ange om du är nybörjare eller avancerad användare.
Om du har språkkunskaper, beskriv på vilken nivå du behärskar språket. Om du har haft personal- eller budgetansvar, specificera omfattningen.
Glöm inte kontaktuppgifter
Se till att dina kontaktuppgifter är lättillgängliga. Vi rekommenderar inte att inkludera födelsedatum eller adress, men om du bor på en annan ort än där jobbet är placerat kan det vara bra att nämna hur du ser på pendling eller distansarbete.
Skriv på ”rätt” språk
Om jobbet du söker kräver engelska, skriv ditt CV på engelska. Om annonsen är på svenska och arbetet sker på svenska, håll dig till svenska.
Lyft personlighetsdrag med exempel
Istället för att skriva “jag är stresstålig och kan ha många bollar i luften” – visa det genom konkreta exempel från ditt arbetsliv. Rekryteraren får en tydligare bild av dig och din kompetens på det sättet.
Hantera luckor i CV:t
Det är inte ovanligt att ha ett glapp i CV:t. Om du är mellan jobb just nu, se det som en styrka – du kan snabbt börja en ny roll. Om du är öppen för konsult- och interimsuppdrag kan din tillgänglighet vara en avgörande faktor.
Sammanfattning: 5 tips för att vässa ditt CV
- Skriv i omvänd kronologisk ordning – senaste erfarenheten först.
- Inkludera dina kontaktuppgifter så att du är lätt att nå.
- Anpassa CV: efter rollen och gör det relevant.
- Använd SBR-modellen för att tydliggöra dina prestationer.
- Våga välja bort – allt behöver inte vara med.
Med dessa tips ökar du chanserna att fånga rekryterarens intresse och ta dig vidare i processen. Lycka till!