Shervin Razani VD och Grundare Jurek
Shervin Razani, VD och Grundare, Jurek

I en intervju av Expressen svarar Jurek VD och grundare, Shervin Razani, på just dessa frågor. Här har vi samlat hans viktigaste tips. Hela intervjun hittar ni här!

Kan man löneförhandla under coronapandemin, när flera företag går på knäna?

Det beror helt på. Alla branscher har inte drabbats lika hårt av rådande pandemi. Men när många företag går på knäna måste man se sin löneförhöjning mer långsiktigt än bara ”här och nu”. Man måste helt enkelt känna av känslan i företaget. Har det exempelvis just förekommit varsel på bolaget så skulle jag avstå från att göra det just nu.

Vad ska man göra för att förtjäna en högre lön?

Självklart är det oerhört viktigt att du ska ha rätt lön kopplat till det arbete du utför. Det är något som vi på Jurek verkligen brinner för och det är därför vi driver Jurekbarometern, en rapport som går under namnet ”Talang på lika villkor”. I takt med att du begär mer i lön bör man också successivt axla mer ansvar eller bidra med mer kompetens. Så om man ska löneförhandla under coronapandemin är det viktigt att fundera över det innan.

Hur mycket mer i lön kan man kräva?

Allt handlar egentligen om hur pass mycket mer man bidrar. Självklart ska man kräva en lön som motsvarar det man bidrar med i organistaionen eller på företaget. Man kan kräva så pass mycket mer som 10 – 15 procent mer i lön under samma period, bara man är med på att bidra med lika mycket. Det finns vissa som tror att man per automatik förtjänar mer i lön bara för att man är kvar på en arbetsplats. Men ska man förtjäna en högre lön så måste man helt enkelt bli bättre och bidrar med mer till företaget.

Vad bör man tänka på innan man ska löneförhandla under coronapandemin?

För att få upp lönen måste man våga gå lite utanför yrkesrollen. Gärna genom att ställa upp och bidra med lite mer än det som krävs av dig enligt arbetsbeskrivningen. En annan parameter är att vara en god kollega. Det är viktigt att uppmärksamma kollegor som bidrar till företagskulturen och en sådan person kan faktiskt kräva mer tycker jag. Det är även bra att vara nyfiken och påläst. Man ska även sätta rätt förväntningar och inte backa från vad man anser sig vara värd.

Ska du löneförhandla under coronapandemin? Se till att du har koll på ditt värde:

  • VET DITT VÄRDE
    Lägre förväntningar genererar lägre lön. Kvinnor underskattar ofta sin kompetens och anger ett lägre löneanspråk, något som skapar ett orättvist utgångsläge. Se till att du förstår ditt värde för att inte undervärdera ditt löneanspråk.
  • JÄMFÖR
    Ta reda på vad andra med likvärdig utbildning, roll och erfarenhet tjänar och ha det i åtanke när du ska lämna ditt löneanspråk.
  • VÅGA FÖRHANDLA
    Gör regelbundet löneavstämningar. Om du har genomgått kompetensutveckling – peka på hur det har bidragit till att du presterar bättre. Begär en lön som motsvarar din utveckling.
  • JOBBHOPPA
    Tar du dig an en ny utmaning eller går in i en ny roll – både externt och internt – finns i regel utrymme för en löneskjuts. Se till att argumentera för det.
  • SIKTA HÖGT
    Bli inte för bekväm och våga satsa på högre tjänster. Trots att kvinnor generellt har längre utbildning och erfarenhet finns det betydligt färre kvinnor på chefspositioner. Högre tjänster ger ett större utrymme för högre lön.
  • UPPDATERA PROFILEN
    Många rekryterare använder sig av LinkedIn, så håll din profil uppdaterad där. Skriv ned vilken kompetensutveckling du har genomgått, och vilka system och verktyg du kan.
  • VISA FRAMFÖTTERNA
    Våga ta dig an uppgifter som ligger utanför din arbetsbeskrivning. Om det inte syns i lönekuvertet direkt kan du använda det i en förhandling längre fram.

Jurek arbetar med rekrytering och konsultuthyrning inom Juridik, Ekonomi, HR, Marknad och Business Support.