Vad är din nulägesprognos när det kommer till efterfrågan på kompetens?

Självklart har uppsägningarna på bland annat Kry och Klarna skakat om många. Men de flesta av dessa kandidater hade nya jobb innan de ens hunnit ut genom dörren. Tech är ett av alla områden där det finns fler jobberbjudanden än passande kandidater. Vi ser hur kompetenskrisen fördjupas inom flera av Jureks specialistområden. Den kompetens som efterfrågas räcker helt enkelt inte till. Företag med självförtroende och självinsikt står oftare som vinnare i kampen om talangerna. Det gäller att hugga snabbt, men det gäller också att veta vad man ska och kan erbjuda. 

Varför står vi inför en kritisk period nu i höst?

Det finns många parallella oroligheter i världen just nu. I dagsläget är näringslivet och landets företag betydligt mer positiva än vad Sveriges hushåll är. Självklart påverkar hushållens återhållsamhet även näringslivet, men det är fortfarande många företag som hoppas och satsar på ökad tillväxt. Vissa företag kan komma att pausa nya rekryteringsprocesser framöver och därför är det oerhört viktigt att ha ett starkt team som man kan fortsätta utveckla och växa tillsammans med. Det är viktigare än någonsin att se över sitt lag och fylla på med kompetens som kan behövas inför stundande utmaningar. Med rätt team på plats kan man kriga tillsammans och ta mark även under tuffare tider. De bästa i klassen kommer alltid behövas! Så mitt starka tips är att rusta med ett oövervinnerligt lag.

Hur kan det vara en relativt hög arbetslöshet, men samtidigt vara brist på kompetens?

Jag tror det handlar om en skev bild mellan förväntan och efterfrågan. Vi märker av att många kunder har en tydlig bild av vilken typ av kandidat de vill få tag på. Problemet är att alla söker samma typ av profil. Vågar man bredda perspektivet och tänka utanför boxen kan man få in fantastisk kompetens som dessutom kan vara mer prisvärd. Är det något jag lever efter så är det faktumet att man kan lära sig det mesta med rätt förutsättningar och motivation. Hittar man någon som passar in i kultur, engagemang och med rätt framåtanda så är det värt att satsa på att vidareutbilda den personen. Inom de närmsta åren väntas generellt en massiv våg av kompetensutveckling för att de anställda ska stå redo för morgondagens utmaningar. 

Vad blir den konkreta konsekvensen av kompetensbristen och hur tar man sig runt den?

För större bolag kommer det resultera i utebliven tillväxt. Det går inte att växa utan rätt team på plats men med en större personalstyrka går det till viss del att kompensera genom resursfördelning. För mindre bolag skulle jag säga att det till och med handlar om en konkret minskad affär.

I vissa fall kan man locka tillbaka kompetens som gått i pension om man har möjlighet att betala en högre ersättning. Vi har märkt att önskemål om att hyra in en erfaren konsult har blivit en allt vanligare. En senior och erfaren konsult löser ofta ett uppdrag snabbare och på färre timmar än andra alternativ vilket innebär att det i slutändan blir ett väldigt effektivt utfall.