Hur kommer det sig att antalet konsulter ökar?

På senaste tiden har det talats mycket om den så kallade ”gig-ekonomin”, något som återfinns i alla branscher idag. Det innebär, precis som det låter, att man tar kortare ”gig” istället för att ha en fast anställning. Digitaliseringens utökade kommunikationsmöjligheter har gjort det betydligt enklare att söka arbete eller konsultuppdrag idag. Dessutom är det en fortsatt ökad rörlighet på arbetsmarknaden och det gör att de tillfälliga uppdragen på arbetsplatser ökar. Det kan handla om att man behöver få in en särskild kompetens under en viss tid, men det kan även handla om stöttning i ett visst projekt eller avlastning under tillfälliga arbetstoppar och föräldraledigheter. Advokatbyråernas secondment-lösningar räcker helt enkelt inte till för att täcka de nya och utökade behoven.  I och med att uppdragen alltså finns i en större utsträckning så finns även förutsättningarna för att starta eget på ett helt annat sätt än tidigare.

Varför vill allt fler jurister bli konsulter?

Självklart är det många fördelar med att vara konsult. Du får en helt annan frihet och har möjlighet att själv påverka hur du vill arbeta, i vilken omfattning och vart. Du kan välja om du vill arbeta hel- eller deltid, om du vill ha en eller flera olika uppdragsgivare, och du får också möjlighet att lära känna nya företag och nya branscher. Många upplever det som spännande och roligt att få använda den kompetens man har samlat på sig under sitt tidigare yrkesliv som jurist. Man kommer in på kort varsel till ett nytt bolag och har möjlighet att bidra från dag ett.

Med så många fördelar hur kommer det sig att inte alla jurister blir konsulter?

Att vara konsult innebär också att man måste offra vissa bekvämligheter så som en trygg och fast anställning. Du är inte längre en del av ett gemensamt maskineri med kollegor och med gemensamma mål. Dessutom handlar det till stor del om att många inte vågar ta steget. Man vet helt enkelt inte vad det innebär och hur man ska bära sig åt. Därför har vi på Jurek en nätverksträff och ett seminarium på temat för att dela med oss av kunskap, trygghet och motivation. För vidare intresse, läs mer här.

Vad kräver det här av oss som rekryterings- och konsultbolag?

De nya förutsättningarna kräver att vi agerar betydligt mer konsultativt och att vi har betydande kunskap om arbetsmarknaden. Vi följer på nära håll vilka nya behov som uppstår på arbetsmarknaden, så förutom att vi hittar uppdragen åt konsulten kan vi också fungera som ett stöd och bollplank både före, under och efter uppdragen.

Slutligen, vad är skillnaden på att vara egenkonsult eller underkonsult / anställd konsult?

Är du egenkonsult så har du ingen mellanhand, men då kräver det att du har ditt eget kontaktnät och hittar dina uppdrag själv. Arbetar du med ett företag som Jurek så gör vi det åt dig. Du kan antingen vara underkonsult eller också anställd konsult, dvs projektanställd av Jurek. Vi plockar upp behov som finns bland våra kunder och samordnar sedan det med våra konsulter för att hitta den perfekta matchen.  Vi jobbar sedan proaktivt med att synka framtida uppdrag så att konsulter slipper gå utan jobb. Dessutom hamnar du i ett sammanhang tillsammans med andra konsulter med nätverksträffar och sociala aktiviteter.  Att vara konsult kan vara ensamt, genom oss får du kollegor både i form av andra konsulter och oss jurister här på Jurek!