Cecilia har arbetat med HR i större delen av sitt yrkesliv och byggt sin professionella plattform via olika företag och branscher, såväl nationella som internationella. Från HR-generalist till HR-konsult där hon fått förtroendet att leverera tjänster inom ramen för HR på ett kvalitativt och affärsmässigt sätt.
Efter flera års erfarenhet från att jobba som HR-konsult, vad lockade dig att vilja sitta på “andra sidan bordet”?
Jag är en relationsbyggare som finner stor glädje i att tillföra värde i kundorienterade miljöer. Jag upplevde förflyttningen från HR Konsult till Rekryteringskonsult som ett naturligt steg i min fortsatta strävan att skapa och utveckla relationer samt leverera med kvalitativa tjänster. I rollen som Rekryteringskonsult är mitt fokus att framgångsrikt matcha kund och kandidat med hög precision och fingertoppskänsla vilket för mig utgör en mycket tilltalande kombination av relationer och resultat.
HR-funktionen har fått en rejäl ökning under pandemin, vad har varit den största utmaningen för HR?
Det är min uppfattning att HR präglats av rejäla utmaningar under pandemin på sina håll. Under två års tid har vi levt i konstant ovisshet som inneburit förändrade förutsättningar med kort varsel som ställt stora krav på organisatoriska anpassningar. Sammantaget har vi tampats med många hälso- och arbetsmiljörelaterade utmaningar vilka haft stor inverkan på våra medarbetare likväl som för chefer som hänvisats till att leda på distans.
Vilka frågor tror du kommer vara de viktigaste för HR kopplat till ”post-pandemin”?
Jag tror att vi behöver förvalta de lärdomar vi tar med oss som resultat av pandemin och använda oss av dessa på ett effektivt sätt. Därutöver är det med all sannolikhet avgörande för oss att lyfta blicken och definiera vägen framåt för att kunna utforma framtidens arbetsmodell med hänvisning till mål och visioner samt pågående digitaliseringsresa. Det är naturligt att HR funktionerna och HR rollerna förändras över tid och som ställer nya krav på utbildning och kompetensutveckling. Generellt tror jag att det är av största vikt att vi på HR är genuint nyfikna och intresserade av all form av utveckling och digitalisering i mötet med framtiden.
Vad tror du skiljer HR-kandidater från övriga kandidater?
Många HR-kandidater arbetar själva med rekrytering och är väl insatta i processen med allt vad det innebär. Detta kan medföra fler djupgående frågeställningar vid intervjuer där man kan komma att utmanas i rollen som rekryterare. I mötet med HR kandidater behöver man därför vara beredd på att besvara frågor kring hur företag arbetar inom olika HR processer eftersom detta kan vara av stor betydelse.
Vi på Jurek har tidigare lyft vikten av att HR och kommunikationsavdelningen jobbar tätt ihop, vad har du för erfarenhet kring det?
Jag har arbetat i stora organisationer där såväl HR som Kommunikation varit en naturlig del av ledningsgruppen och där frekvent dialog skett på ett affärsmässigt och naturligt sätt. Min erfarenhet är att ett nära samarbete mellan avdelningarna främjar kommunikationen både internt och externt, t.ex. genom förbättrad kommunikation och ur ett Employer Branding perspektiv.
Stort tack Cecilia!