I detta andra seminarium på tema lönetransparensdirektivet, som alla EU-länder ska ha infört senast den 7 juni 2026, kommer vi att fokusera på de skärpta krav direktivet medför och de påföljder som kan komma att bli aktuella om dessa inte uppfylls.
Sverige är ett av de första EU-länderna som har en utredning på plats för implementering av direktivet. Våra nuvarande lönekartläggningsregler, i kombination med vår förhållandevis ”höga svansföring” avseende hur dessa förhåller sig till direktivet, kan sätta Sverige i fokus när direktivets implementering i andra EU-länder utvärderas och utreds men även vid kontroll av medlemsstaternas efterlevnad av direktivets krav. Ni kommer att ges en översikt över olika delar av de formkrav som är aktuella, t.ex. gällande insyn i lönesättningen i rekryteringsprocesser, lönekartläggning och lönerapportering i ljuset av den svenska utredningen gällande implementeringen av direktivet.
Arbetsgivare lägger ofta begränsade resurser på lönekartläggning idag, bland annat för att kontrollen av efterlevnad historiskt sett inte varit särskilt omfattande. Efter implementeringen av lönedirektivet kommer vi sannolikt se en utökad ”verktygslåda” för medlemsstaterna vad gäller påföljder. Detta är något arbetsgivare behöver vara medvetna om.
Kom och lyssna till advokaterna Ida Cederborg och Amanda Thieme vid Baker McKenzie advokatbyrå som dagligen arbetar med arbetsrättsliga frågor med såväl svenska som internationella klienter. Det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor.
Datum: Tisdagen den 18 februari 2025
Tid: 08:00 – 10:00. Frukost och mingel från kl 8, seminariet börjar kl. 08:30.
Plats: Baker McKenzies kontor på Vasagatan 7, Stockholm, vån. 8
Seminariet är kostnadsfritt och vi bjuder på frukost på plats. Antalet platser är begränsade.