Syftet med utbildning är att ge dig en djup förståelse för HR:s roll i arbetet med implementation av hållbarhet och ESG (environmental, social & governance) i det operativa arbetet, såväl som i det strategiska arbetet, samt vid beslutsfattande processer. Utbildningen ger dig färdigheter att arbeta med ESRS S1-Den egna arbetskraften och ESRS G1- Affärsetik i syfte att implementera processer och som stärker arbetet sociala hållbarhetsfrågor.

Efter avslutad kurs ska du:

  • Förstå HR:s roll i arbetet med implementering av CSRD och ESRS
  • Förstå hur man integrerar ESG och hållbarhetsfrågor i företagets övergripande HR-strategi och affärsprocesser för att stödja organisationens strategi och hållbarhetsmål
  • Identifiera och implementera de specifika krav som ESRS S1 och ESRS G1 ställer
  • Utveckla och implementera policyer, rutiner, processer och tidsbundna mål inom social hållbarhet för att uppfylla ESRS-kraven
  • Identifiera, utvärdera och hantera inverkningar, risker och möjligheter relaterade till den egna arbetskraften och säkerställa att företaget följer relevanta lagar och standarder
  • Kunna identifiera praktiska verktyg och metoder för datahantering och rapportering.

Bakgrund

EU-lagen CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) tvingar tusentals svenska och europeiska företag att rapportera och redovisa hållbarhetsinformation enligt nya europeiska standarder de kommande åren. Implementeringen innebär att många funktioner i ett företag behöver bli delaktiga i arbetet med att både samla in data och implementera processer för att efterleva kraven i lagen, men framförallt för att bidra till den hållbara omställningen. Lagen ställer också krav på rapportering av ESG-data, som ges samma status som den finansiella rapporteringen och ska in i förvaltningsberättelsen. Det innebär att HR-avdelningen får ett nytt ansvar i att hantera och kvalitetssäkra flöden av information och data inom sociala hållbarhetsfrågor och vissa styrningsfrågor.

De två standarder inom CSRD som faller under HR:s ansvarsområde, är ESRS S1, som täcker den egna arbetskraften med ämnen som arbetsvillkor, hälsa och säkerhet, likabehandling och kompetensutveckling, och delvis ESRS G1, som bland annat omfattar affärsetik, affärskultur, visselblåsning och antikorruption. ESRS S1 är en av de mest omfattande standarderna som omfattar 17 upplysningskrav, 106 tillämpningskrav och ca 200 datapunkter.

Kursinnehåll

Utbildningen består av totalt ca 20 timmars studier fördelade på tre utbildningstillfällen, egenstudier och ett avslutande prov. Utbildningen börjar med en förberedande diskussionsuppgift. Därefter följer tre utbildningstillfällen som var och en är tre (3) timmar långa. Utbildningsblocken består av föreläsningar, diskussioner och genomgång av instuderingsuppgifter. Mellan de olika blocken arbetar du som deltagare hemma med inläsning av olika fallstudier som baseras på aktuell teori och kunskap, som sedan kan appliceras i ett företag eller en organisation.

I kursdokumentation ingår en Body of knowledge med relevant lagstiftning, ramverk, rapporter, standarder m.fl. 

Deltagarna får vid genomförd utbildning och kunskapstest ett diplom och ett medlemskap i ett digitalt nätverk dit övriga deltagare och personer i liknande roll bjuds in för att kunna dela erfarenheter och best practice.

Agenda

Utbildningstillfälle 1 – Torsdag den 30 januari 2025, kl. 14.00 – 17.00

  • En historisk överblick av hållbarhet– från CSR (företagets samhällsansvar) och hållbarhet till ESG (Environment, Social & Governance) och CSRD.
  • Från soft law till hard law – översikt av relevanta ramverk inom social hållbarhet, det nya EU-direktivet CSRD och dess implementering i svensk lagstiftning, samt rapporteringsstandarderna ESRS.
  • Dubbel väsentlighet som grund för hållbarhetsupplysningar och HR:s input till väsentlighetsprocessen inkl. intressentdialoger med den egna arbetskraften och arbetstagarrepresentanter.

Utbildningstillfälle 2 – Torsdag den 6 februari 2025, kl. 14.00 – 17.00

  • ESRS S1 – Den egna arbetskraften – En fördjupning och genomgång av upplysningskrav, tillämpningskrav och datapunkter.
  • Väsentlighetsbedömning inkl. interaktion med andra standarder som ESRS 2 och ESRS S2-4.
  • ESRS G1 – Ansvarsfullt företagande – En fördjupning och genomgång av upplysningskrav, tillämpningskrav och datapunkter inom affärskultur, visselblåsning och antikorruption – med fokus på den egna arbetskraften.
  • Strategiskt hållbarhetsarbete med utgångspunkt i företagets identifierade inverkan, risker och möjligheter, samt beroenden i relation till den egna arbetskraften.

Utbildningstillfälle 3 – Torsdag den 13 februari 2025, kl. 14.00 – 17.00

  • Policyer, nyckelåtgärder och mål – i enlighet med minimikraven i ESRS 2 och kraven i ESRS S1 och G1.
  • Processen för tillbörlig aktsamhet inkl. rutiner för kontakt med medarbetare och rutiner för att åtgärda negativ inverkan.
  • Implementering och tillämpning av policyer, nyckelåtgärder och mål i praktiken.
  • Intern utbildning, datainsamling, uppföljning och rapportering enligt kraven i ESRS.

Sagt om utbildningen

”För Dig som är ny eller lång erfarenhet så ger Scarletts utbildning dig en nivå med starkt fokus på praktisk tillämpning. I min värld finns ingen bättre utbildare och konsult inom CSRD och nivån är världsklass. För mig som nörd inom området var det en utbildning som var bland det bästa jag någonsin fått möjlighet att gå – oavsett ämne och utbildningsanordnare. Scarlett har djup kunskap, stor erfarenhet av applicering mot olika sektorer och bra pedagogiskt. Så glad att jag gått diplomeringen, stort tack”
Johanna Nilsson Särkilahti, Interim CHRO & Consultant in Social Sustainability

”Kan varmt rekommendera Scarlett Roa Brynildsen för utbildning och guidning inom ett område som både är intressant, viktigt men även något utmanande. Högt engagemang och kunskap.”
Johanna Nyberg, HR-chef Metrolit Byggnads AB

”Tack för en inspirerande dag och för nya intressanta kunskaper Scarlett Roa Brynildsen. Vi är nu rustade att hjälpa företag att navigera i den komplexa CSRD-världen ur ett HR-perspektiv.”
Peter Nilsson, vd Lavori AB

”Stort tack för en lärorik CSRD utbildning fullproppad med info och praktiska övningar. Vilket proffs du är Scarlett
Åsa Widelund, Interim HR-konsult och coach

”TACK Scarlett för en mycket innehållsrik utbildning som jag kan rekommendera om du liksom jag arbetar i hög utsträckning med CSRD och Social hållbarhet.”
Therese Hammarstedt, vd och entreprenör inom rekrytering, Industry Women

Avgift

Pris för Jurek anslutna konsulter och kunder 11 990 kr exkl. moms

Pris externa deltagare 13 990 kr exkl. moms

Anmäl dig senast den 16 januari 2025.

Observera att vi har ett begränsat antal platser. Först till kvarn gäller!

Villkor

Vid återbud senare än 14 dagar före kursstart debiteras halva avgiften.

Vid återbud senare än 7 dagar innan kursstart debiteras hela avgiften. 

Kursavgiften faktureras vid kursstart. 

Betalningsvillkor: 30 dagar netto.

Kursledare

Scarlett Roa, hållbarhetsledare och ESG-regulatorisk expert

Scarlett är en ESG-regulatorisk expert och erfaren hållbarhetskonsult som har ägnat de senaste två decennierna åt att hjälpa företag att avancera sin hållbarhetsagenda. Hon utbildar i EU:s regelverk och har hjälpt flertalet företag med implementeringen av CSRD/ESRS. Hon är arbetsrättslig jurist i grunden, har en magister i strategisk hållbarhetskommunikation och studier i arbetsvetenskap och organisationsutveckling. Scarlett har tidigare arbetat som jurist inom mänskliga rättigheter och som hållbarhetschef och hållbarhetskonsult på välkända företag som Almi Företagspartner, Svenska Spel, Praktikertjänst, Dafo, Näringslivets Internationella Råd, Gunnebo Holding AB och Teracom Samhällsnät. Scarlett är grundare av Brundtland Sustainability Agency AB, en hållbarhetsbyrå som vägleder organisationer i komplexa hållbarhetsfrågor – från strategi till genomförande. 

Utbildningen är ett samarbete mellan Jurek och Brundtland Sustainability Agency AB