Claudia Bernárdzon

Vad lockade dig med att ”byta sida av bordet”? 

Jag lockades av möjligheten att nyttja mina färdigheter från åren då jag praktiserade juridik med möjligheten att interagera och bygga relationer. Jag har alltid sporrats av mötet med människan. Att få möjligheten att hjälpa duktiga jurister vidare i karriären till spännande uppdrag är både utmanande och roligt. Jag har skapat mig unik insikt och förståelse för juristkonsultens önskemål, behov och utmaningar. Med den insikten kan jag parera och föregå en situation som skulle resultera i en misslyckad matchning. 

Varför kan det vara värdefullt att ta in en juristkonsult i vissa fall?

När det blir oroliga tider så är juristkonsulten ofta en uppskattad lösning. Om man inte har möjlighet att låsa upp sig med en anställning så är det smidigt att hyra in en juristkonsult för tillfälliga projekt. Dessutom blir det ofta billigare då man enbart faktureras för de timmar som konsulten faktiskt arbetar. Timmar som dessutom tenderar att blir färre med tanke på att konsulten besitter erfarenhet från likande projekt. En konsultlösning är även vanligt hos större bolag som således får in expertkompetens till specifika projekt, men det kan även handla om att jämna ut topparna under intensiva perioder.

Vad ser du mest fram emot att bidra med på Jurek Law?

Jag ser fram emot att få använda mina juridiska erfarenheter och min passion för människor för att fortsätta stärka konsultverksamheten på Jurek Law. Jag ser även fram emot att sprida mer information om hur värdefullt det faktiskt kan vara att hyra in en konsult. Många har fortfarande en snedvriden bild av att en konsult är onödigt kostsam. Det här är en myt som jag vill ta hål på och i stället hjälpa företag och byråer att effektivisera med hjälp av rätt juristkonsult.  

Vad är det viktigaste du behöver coacha och hjälpa kunder med när de söker en juristkonsult?

Många gånger har kunden en idé om att de vill hyra in en junior jurist, men de tänker inte på att det ofta är förenat med upplärning och en längre inkörsperiod. Ofta lönar det sig för kunden att ta in någon som är senior och kan leverera resultat betydligt snabbare. Juristbranschen har historiskt sett varit fyrkantig vid rekryteringar, men när man anlitar en konsult behöver man släppa det och fokusera på att hitta en passande jurist för utvalda punktinsatser. En juristkonsult behöver inte passa in i den så kallade ”företagsmallen” på samma sätt som vid en rekrytering. Så för mig handlar det mycket om att coacha kunden i valet av omfattning.

Finns det någon förutfattad mening när det kommer till juristkonsulter? 

Det förekommer att kunder kopplar ihop juristens skicklighet med prislappen. När man väljer att anlita en jurist från en stor advokatbyrå så återspeglas det dyra priset i det faktum att juristen har hela byrån i ryggen. Det är naturligtvis bra för vissa typer av uppdrag, men många gånger betalar man mer i onödan. Flera av våra konsulter har tidigare arbetat på advokatbyrå och har således samma erfarenhet, den enda skillnaden är att de valt att köra själva.

Stort tack Claudia och varmt välkommen till oss på Jurek Law!