Varför är kompetenskrisen mer utbredd bland jurister?

Jurister befinner sig på en typiskt kandidatdriven marknad där vissa typer av kompetens efterfrågas hos flera byråer och företag. Processen att rekrytera och hyra in jurister har därför alltid varit lite extra komplex. De senaste åren har juristens roll blivit allt mer specialiserad samtidigt som behovet för juridisk kompetens ute hos företag och organisationer har ökat i snabb takt. Den spetskompetens som finns är nu ännu mer eftertraktad och huggsexan är hårdare än någonsin.

Hur märker ni på Jurek Law av kompetenskrisen bland jurister?

Jurek Law får in fler förfrågningar än någonsin. Vi märker också att vi nu får in allt fler  förfrågningar där man försökt själv men inte lyckats, helt enklet för att man inte har hittat någon med önskade kompetens.  Då handlar det om att guida kunden i att våga tänka annorlunda och utveckla sökkriterierna. 

Hur får man kunden att tänka annorlunda i sina sökkriterier?

När man har kört fast i en process så måste man våga tänka utanför boxen. Det handlar om att ta sig runt vissa kriterier och fokusera på det som är absolut nödvändigt för rollen. Många kunder hoppas på att hitta en jurist stöpt i en viss form, med vissa unika och specifika kompetenser, men det begränsar antalet potentiella kandidater onödigt mycket. Så länge man hittar en jurist som har rätt grundkompetens  kan denne sedan med rätt stöd och förutsättningar  lära sig det specifika hantverket på plats. De företag som inser att rätt person är viktigare än färdigheter på ett papper har mycket att vinna.

Hur ska man få tag på rätt kompetens före alla andra?

Det har blivit allt viktigare att vara en konsultativ partner som rekryterare idag. Vårt jobb ligger i att ställa förväntansbilden rätt, visa på nya vägar att gå och framhäva kundens varumärke och värden. Det går inte längre att använda enbart lön som motivationsfaktor. Nu måste företag jobba betydligt mer med sitt erbjudande och sitt varumärke i stort. Det är andra värden så som flexibilitet, kultur och kärnvärden som spelar in i striden om de bästa kandidaterna. Vi ska komma ihåg att jurister med efterfrågad kompetens får flertal förfrågningar varje vecka om från bolag och rekryterare. Här gäller det att nå fram och visa varför just du som företag lockar, att fånga ett intresse och vara en attraktiv arbetsgivare. Huggsexan ser bara ut att bli tuffare och tuffare och det gäller att tydliggöra varför just ditt bolag sticker ut och framhäva rätt motivationsfaktorer.

Stort tack Helena!