De två standarder inom CSRD som faller under HR:s ansvarsområde, är ESRS S1, som täcker den egna arbetskraften med ämnen som arbetsvillkor, hälsa och säkerhet, likabehandling och kompetensutveckling, och delvis ESRS G1, som bland annat omfattar affärsetik, affärskultur, visselblåsning och antikorruption. ESRS S1 är en av de mest omfattande standarderna med 17 upplysningskrav, 106 tillämpningskrav och ca 200 datapunkter. Även om det finns vissa infasningsmöjligheter så det viktigt att personer som arbetar med HR börjar förbereda sig och inhämtar kunskap om nya kraven och hur det kommer att påverka hela organisationen inklusive HR:s roll.

Efter avslutad kurs ska deltagarna:

  • Förstå HR:s roll i arbetet med ESG
  • Förstå hur man integrerar ESG- och hållbarhetsfrågor i företagets övergripande HR-strategi och affärsprocesser för att stödja organisationens hållbarhetsmål
  • Identifiera och implementera de specifika krav som ESRS S1 och ESRS G1 ställer
  • Utveckla och implementera policyer och processer inom social hållbarhet för att uppfylla ESG-kraven
  • identifiera, utvärdera och hantera konsekvenser, risker och möjligheter relaterade till den egna arbetskraften och säkerställa att företaget följer relevanta lagar och standarder
  • Kunna identifiera praktiska verktyg och metoder för datahantering och rapportering.

Utbildningen är interaktiv och består av föreläsningar, gruppdiskussioner, workshops och genomgång av relevanta case. Kursdokumentation ingår i utbildningen, inklusive en Body of knowledge med relevant lagstiftning, ramverk, rapporter och standarder.

Deltagarna erhåller ett diplom efter avslutad kurs som bekräftar deras deltagande och kunskap inom ESG-området.

Agenda

09.00 Välkomna och introduktion av utbildningen

09:15 En historisk överblick av hållbarhet – från CSR (företagens samhällsansvar) och hållbarhet till ESG till CSRD.

09:45 Från soft law till hard law – översikt av relevanta ramverk inom social hållbarhet (Globala mål för en hållbar utveckling, ILO:s kärnkonventioner, Global Compact, FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, OECD:s riktlinjer för multinationella företag), det nya EU-direktivet CSRD och dess implementering i svensk lagstiftning, samt rapporteringsstandarderna ESRS.

10:30 Fika

10:45 Dubbel väsentlighet som grund för hållbarhetsupplysningar och HR:s input till väsentlighetsprocessen inkl. intressentdialoger med den egna arbetskraften.

11.40 Väsentlighetsbedömning av upplysningskrav och datapunkter i ESRS S1- Den egna arbetskraften och ESRS G1- Affärsetik inkl. interaktion med andra standarder som ESRS 2 och ESRS S2-4.

12:00 Lunch

12:40 ESRS S1- Den egna arbetskraften – En fördjupning och genomgång av upplysningskrav, tillämpningskrav och datapunkter. Genomgång av påverkan, risker och möjligheter, samt beroenden i relation till den egna arbetskraften.

13:40 Policyer, nyckelåtgärder och mål – enligt minimikrav på upplysningar enligt ESRS 2 och kraven ESRS S1. Processen för tillbörlig aktsamhet inkl. rutiner för kontakter med medarbetare och rutiner för att åtgärda negativa konsekvenser.

14.40 Fika

15.00 ESRS G1- affärsetik – En fördjupning och genomgång av upplysningskrav, tillämpningskrav och datapunkter inom affärskultur, visselblåsning och antikorruption.

15:40 Policyer, nyckelåtgärder och mått – enligt minimikrav på upplysningar enligt ESRS 2 och kraven ESRS G1.

16.30 Nästa steg – intern utbildning, datainsamling och rapportering.

17.00 Avslut

Kursavgift
Pris för Jureks kunder och konsulter 8 990 kr exkl. moms
Pris externa deltagare 10 990 kr exkl. moms

Anmäl dig senast den 23 september 2024. Observera att vi har ett begränsat antal platser. Först till kvarn gäller!

Villkor
Vid återbud senare än 14 dagar före kursstart debiteras halva avgiften.
Vid återbud senare än 7 dagar innan kursstart debiteras hela avgiften. Kursavgiften faktureras vid kursstart. Betalningsvillkor: 30 dagar netto. Jurek erhåller rätten att ställa in utbildningen vid mindre än 10 deltagare anmälda med full återbetalning.

Läs mer om kursläraren Scarlett Roa här:

Scarlett är en hållbarhetsledare och ESG-regulatorisk expert som har ägnat de senaste två decennierna åt att hjälpa företag att avancera sin hållbarhetsagenda. Hon har utbildat hundratals personer i EU:s nya regelverk inom ESG och har hjälpt flertalet företag med implementering av CSRD och ESRS. Scarlett har två examina i juridik med inriktning arbetsmiljörätt och internationell rätt inkl. miljörätt. Hon har även en magister i strategisk hållbarhetskommunikation och universitetsstudier i bl.a. miljöekonomi och miljöteknik. Scarlett har tidigare arbetat som jurist inom mänskliga rättigheter och som hållbarhetschef och hållbarhetskonsult på välkända företag och organisationer som Almi Företagspartner, Svenska Spel, Praktikertjänst, Dafo Brand, Näringslivets Internationella Råd, Gunnebo och Teracom Samhällsnät. Scarlett är grundare av Brundtland Sustainability Agency AB, en hållbarhetsbyrå som vägleder organisationer i komplexa hållbarhetsfrågor – från strategi till praktiskt genomförande.