Att skriva CV, personligt brev och gå på anställningsintervju – Här är rekryterarnas bästa tips! – Jurek Rekrytering & Bemanning
KONTAKT
X
STOCKHOLM
Biblioteksgatan 11
111 46 Stockholm
Tel. 08-525 01 800
info@jurek.se
MALMÖ
Carlsgatan 3
211 20 Malmö
Tel. 040-602 76 40
info@jurek.se
GÖTEBORG
Kungsgatan 17
411 19 Göteborg
Tel. 031-712 83 40
info@jurek.se
SUNDSVALL
Storgatan 29
852 30 Sundsvall
Tel. 060-616 403
info@jurek.se
tips söka jobb

Att skriva CV, personligt brev och gå på anställningsintervju – Här är rekryterarnas bästa tips!

Har du under ledigheten börjat fundera på vad nästa steg i karriären ska vara? Eller är du kanske nyexaminerad och redo för att ge dig ut på arbetsmarknaden? Att söka jobb kan vara en utmanande och spännande process. Och för att skriva CV och personligt brev kan det vara behövligt med några tips! Samma sak gäller om du ska gå på anställningsintervju – även här finns några saker som kan vara bra att tänka på. 

Först och främst, det första steget i arbetssökarprocessen är att ansöka till tjänsten med sitt CV och personliga brev. Skillnaden mellan CV och personligt brev är inte så komplicerad, men är ändå bra att skilja dem åt! Ett CV är en presentation av din utbildning och ditt yrkesliv medan det personliga brevet är en skräddarsydd presentation till arbetsgivaren. I dem båda ska du vara noga med stavning, grammatik och utseende samt vara kort och koncis. Fokus ska även ligga på det som är relevant för tjänsten du söker. Här följer konkreta tips som man bör tänka på när man skriver sitt CV och sitt personliga brev, men även saker att tänka på ifall du blir kallad till anställningsintervju!

Ditt CV

Tänk på att göra ditt cv lättöverskådligt. En enkel och tydlig struktur gör att arbetsgivaren snabbt får en bra överblick, och ofta är det CV:t som rekryteraren eller arbetsgivaren ser till först innan hen läser det personliga brevet. Tips på rubriker att ha med är; 1) Målsättning/sammanfattning, 2) Arbetslivserfarenhet, 3) Utbildning, 4) Systemkunskaper, 5) Språkkunskaper, 6) Övriga meriter.

Ha alltid det senaste först, och anpassa vad du lyfter fram beroende på tjänst du söker. Du behöver inte ta med
precis allt du har gjort, ta med det som är relevant och mest aktuellt. Håll det alltid till max 2 sidor! Kom också ihåg att ha med en kort beskrivning av dina arbetsuppgifter för varje jobb du har haft, och glöm inte att ha med en bra och professionell bild på dig själv samt dina kontaktuppgifter.

Ditt personliga brev

Här har du chans att bli mer personlig och berätta om dig själv och din erfarenhet mer ingående! Börja brevet med det viktigaste och mest relevanta. Inledningen ska vara kort och slagkraftig och förklara vilket jobb du söker och varför du passar för det. Sätt även en tydlig rubrik. Anpassa ditt personliga brev efter jobbet du söker. Varför ska de anställa just dig? Vad kan du bidra med? Se till att verkligen få med det som arbetsgivaren söker efter. Förklara varför du vill arbeta hos just dem och vad du kan bidra med till deras verksamhet. Visa att du är genuint intresserad av företaget. En sak som är viktig är att ditt CV och personliga brev ska komplettera varandra, upprepa alltså inte ditt CV i ditt personliga brev. Fundera över exempel som lyfter fram dina egenskaper, men stapla inte upp dem utan att beskriva hur dessa kommer bidra till att du gör ett bra jobb hos just detta företag. Var säljande i det personliga brevet och kom ihåg: max 1 sida!

Intervjun

Om du blir kallad till en intervju så kom ihåg att förberedelse är allt! Först och främst så se till att ta reda på så mycket information som möjligt om företaget och tjänsten. Gör en sökning på internet och gå igenom företagets hemsida. Vidare är det viktigt att du är påläst om ditt egna CV, och tänk gärna ut någon eller några situationer och exempel ur din erfarenhet som kan vara bra att lyfta för en potentiell arbetsgivare. Likväl har du som kandidat en chans att ta reda på mer information om tjänsten, så förbered några egna relevanta frågor att ställa under intervjun. Då får du reda på mer, och upplevs samtidigt som intresserad och seriös. Sen så ska du såklart vara i tid för intervjun och respektabelt klädd, och glöm inte heller bort att vara dig själv! Det kan vara just din personlighet som gör dig perfekt för rollen.

Vi har samlat och sammanfattat våra bästa tips och trix för dig som är kandidat i en kort guide, ladda ner den och ha den som påminnelse under arbetssökarprocessen! 

Läs guiden här!

 

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

VÄLKOMMEN

kartastockholm
kartagöteborg
kartamalmö
kartasundsvall