Varför vill alla bli Controllers? – Jurek Rekrytering & Bemanning
KONTAKT
X
STOCKHOLM
Biblioteksgatan 11
111 46 Stockholm
Tel. 08-525 01 800
info@jurek.se
MALMÖ
Carlsgatan 3
211 20 Malmö
Tel. 040-602 76 40
info@jurek.se
GÖTEBORG
Kungsgatan 17
411 19 Göteborg
Tel. 031-712 83 40
info@jurek.se
SUNDSVALL
Storgatan 29
852 30 Sundsvall
Tel. 060-616 403
info@jurek.se
9a5f047ff750bf2bf0d92de90c24c870

Varför vill alla bli Controllers?

Trendspaning med Jureks Ekonomispecialist – Eva Bothén

Eva Bothén arbetar som Senior Rekryteringskonsult på Jurek. Under 23 års tid har Eva arbetat som bland annat Controller, Redovisningsansvarig och Verksamhetsekonom. Förutom erfarenhet från dessa olika roller och funktioner så har Eva även erfarenhet från rekrytering av ekonomer och känner således till önskemål från båda sidorna vilket underlättar och förbättrar matchningen.

Vi får nu ta del av en av Evas trendspaningar på affärsområdet Ekonomi – hur kommer det sig egentligen att Controller-yrket ökat så otroligt i popularitet de senaste åren?


 

Något som är tydligt är att det gått inflation i yrkeskategorin Controllers. Allt fler strävar efter att lämna det renodlade Redovisningsyrket för att bli just Controller. Det finns idag många olika versioner av Controlleryrket. Bara för att nämna några exempel så rekryterar vi på Jurek: Financial Controller, Business Controller, Verksamhetscontroller, Projektcontroller, Budgetcontroller, Sales Controller, Cost Controller, Credit Controller och Treasury Controller.

 

Från början var en Controller en uttolkare, rådgivare och problemlösare – med andra ord den person på företaget som gav tidiga varningssignaler. Controllern var den som höll koll på att det stod rätt till inne i organisationen och rapporterade direkt till styrelsen. Men med tiden har rollen förändrats och nu finner man ofta en Controller inne i organisationen. Ibland rapporterar Controllern till Ekonomichefen och ibland även direkt till Ledningsgruppen.

 

Det är just detta som kommer fram i intervjuer med kandidater – man anser helt enkelt att en Controller hamnar närmre verksamheten och att man således får en större chans att påverka företagets utveckling.

 

I viss mån stämmer självklart detta, framförallt om man ser till Controllerns utveckling och nutida status. Men det är då jag ställer mig frågan: Har det gått inflation i Controller-yrket? Att det enbart skulle vara Controllers som hamnar nära verksamheten stämmer inte, det finns betydligt fler roller som kan vara intressanta om man vill vara med och påverka företagets utveckling. Genom att se bortom den lockande rollen som Controller öppnar man upp för betydligt fler spännande vägar där konkurrensen är betydligt mindre. 

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

VÄLKOMMEN

kartastockholm
kartagöteborg
kartamalmö
kartasundsvall